Cultuurverandering

Cultuur kan de belangrijkste barrière voor organisatieverandering/ontwikkeling zijn. Ik gebruik liever het woord cultuurontwikkeling dan cultuurverandering, waarmee ik bevestig dat het een ontwikkeling, met zijn allen leren is, om te komen tot het gewenste doel.
 
De cultuur van een organisatie is de fundamentele voorwaarde voor ontwikkeling van de organisatie. Keer op keer blijkt de menselijke factor de kritische succesfactor te zijn, die bepalend is voor het slagen of mislukken van veranderingen. Uiteindelijk wordt het resultaat van veranderingen bepaald door de mate waarin ze door mensen worden geaccepteerd. Hoewel het een inmiddels bekend gegeven is, wordt de ‘mens-kant’ van veranderingen nog altijd onderschat. 

Zowel in de literatuur en in opleidingen, als ook in de praktijk, wordt in toenemende mate belang gehecht aan zogeheten ‘zachte’ factoren als emoties en cultuur. De echte uitdaging is daarbij om emoties en cultuur met organisatorische doelen en prestaties te verbinden.
In 2005 hebben ik al, middels wetenschappelijk onderzoek verricht door dr. A Dupuy, verbonden aan het ROA van het UM in de praktijk bewezen dat ik de organsatiecultuur positief kan ontwikkelen.
 
Bel of mail voor meer informatie.
Uw internetbrowser is verouderd.

Voor een goede weergave is een recente versie van uw browser vereist.